Booster, Efek Gitar

Zvex Super Hard On Boost

Review: This is the only pedal that I will not step on stage without. Even if I am sitting in with friends, I won’t plug in without it. The Super Hard on is definitely in the “Set it and forget it” class of clean boost pedals; I can’t imagine you would want to engage it momentarily, although you certainly can. The way that this pedal pushes your amp can be difficult to describe and is best heard first-hand. At the lowest setting, your amp simply comes alive, you hear it instantly, and it’s almost like getting a fresh set of tubes and a new speaker. It is that noticeable. As you start to push the gain, your amp changes personality. You start feel like your amp is being turned up and the power tubes are cooking, but they are not. Even at low volumes, you can get that snappy yet fat response that is normally only achievable at high volumes. When dimed, this pedal makes your amp rattle.

This is not an overdrive, but just a push that makes the amp vibrate as if it were being run at full capacity. An odd yet delightful feature is the two outputs on the pedal I have no idea why they did that, but I can imagine that it could some in handy some day. This pedal is truly one of a kind. I can’t imagine any guitarist who would turn it on, and then ever turn it off. I’ve not turned mine off in 5 years. The Z. Vex Super Hard-On is this expert’s pick for “Best Guitar Clean Boost Pedal”


Description: This is the perfect preamp pedal. The “Crackle Okay” volume knob is a negative-feedback control styled after classic 60’s recording console inputs. (They crackled when adjusted too.) Most vintage guitars suffer from steadily deteriorating magnets in their pickups, since permanent magnets aren’t really forever. The Super Hard-On’s input impedance is so high (>5 Meg) that it refuses any current flow from your pickup… maintaining the most magnetic field around each string, so you can hear exactly what your pickup sounded like the day it came off the winder. The output level can exceed 8 volts peak, and when it finally distorts, the wave is shaped like triode overload, not fuzz.

Berikut ini adalah klon efek booster dari zvex super hard on yang melegenda

sphd Zvex Super Hard On Boost

sphd_transfer Zvex Super Hard On Boost
zvex super hardon siap transfer ke PCB
sphd_skema-300x240 Zvex Super Hard On Boost
skema zevex super hardon

Komponen:
R1 1M
R2 1M
R3 1k2
R4 3k9
R5 100k
C1 10uf
C2 100nf
D1 1N4148
D2 1N4148
Q1 BS170
LEVEL 5k B

SHO_LAURA Zvex Super Hard On Boost

super hard on video

Referensi: http://zvex.com/hardon.html, http://proguitarshop.com/store/effects-boost-pedals-c-602_43/zvex-super-hard-on-p-683, http://media.zvex.com/FLASH/SHO/

5 Comments

  1. setelah berhasil bikin ts808 pake skema yang di sediakan web ini (pokoknya tanks berat buat http://elkit.web), sekarang giliran bikin super hard on boost, cuma masalahnya gini gan. tu efak udah jadi, bunyi, dan bekerja dengan suara seperti yang di video demonya tapi itu semua kalo ni efek di pasang setelah efek lain yang di jadiin preamp(singkatnya cuma berfungsi jadi tone control aja), lah kalo di pasang setelah gitar (di posisi pertama)/ cuma di pasang sendirian(gitar-efek ini-amp) ni efek ga bekerja sma sekali ( ga bawa pengaruh bunyi sama sekali). trus masalah yang ke2 suaranya itu lo kok kurang kenceng ya malahan bunyinya kalo efek ni di copot/ bypass bisa lebih kenceng, yg ke3 potensio kalo di puter2 bunyi kresek2 gtu

    kira2 itu semua ada solusi ga ya gan… maaf bgt ya gan banyak tanya gini

    1. aku sendiri belum pernah bikin booster ini, cuma kalau bikin box of rock yang ada boosternya (bisa bekerja) namun diletakkan di setelah efek. Dimana booster di atas skemanya sama persis dengan booster yang sudah menyatu dengan zvex box of rock. Aku pakai BS170, kalau mas Ijal pakai apa?

      1. iya mas. emang gitu kayanya emang butuh preamp tersendiri buat dongkrak powernya si zvex SHO. o .. iya sekedar sharing ,soal bunyi kresk2 waktu pot di putar. itu emang kaya gitu yang asli zvex SHO juga kaya gitu. makanya di deket pot ada tulisanya crakle okey.. hehehehe baru ngeh setelah liat bbrpa vidio zvex SHO d yutub.., aku pake bs170 juga… mlh dlu aku pernah bkin gak pake bs170, kalo gak salah bs108 dan hasilnya jauh bngt sm waktu aku pake bs170 hehehe.. tanks bgt mas bagi2 ilmunya.

    2. Aku lebih prefer ke AC/RC Xotic Booster, itu keren banget, mau dipakai sendirian atau sebelum atau sesudah efek, ok banget. Kalau super hard on menurutku lebih cadas dan kasar (masalah selera sih)

      1. iya bener mas masalah selera, aku seneng sama SHO karna cadas dan kasar tp clean yang ttp detail… sebenernya aku kesengsem sm produknya zvex yang amp nya (nano amp). tp cb mau bikin gak kuat beli tabungnya. dan belum dapet skemanya jg hhehehhe (kata2 ku berbau request ya? hahaha) …

        sekarang lagi mau bikin wah, fuzz dan DR Boogie yang ada di blog ini jg mas… kecanduan saya padahal ngerti elektro juga ngga hahahah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ELKIT - Hobi Elektronik Effect Builder located at Perum Puri Nirwana Simandaran Kavling 3 , Jl. Jaya Simandaran, Sawojajar 2, Malang . Reviewed by 90 customers rated: 1 / 5